تغییر زبان

بروز اشکالات احتمالی و رفع آنان در صنایع رنگ

علم رنگ سازی فقط و فقط به دانش، ارائه فرمول و توانایی ساخت منتهی نمی گردد و بلکه یکی از پارامتر های بسیار مهمی که یک موسسه رنگسازی را موفق، مرغوب و با ثبات می دارد.

همانا شناخت، علم و تجربه چگونگی کاهش و یا رفع بروز اشکالات در رنگ و رنگ آمیزی در مراحل ساخت، کاربرد، تشکیل فیلم و خشک و سخت شدن فیلم نهایی می باشد.

بروز اشکالات در رنگ بیشتر در هنگام کاربرد و تشکیل فیلم اتفاق می افتد و در صورتی که شیمیست مربوطه شناخت و تجربه کافی در برطرف نمودن آنان نداشته باشد هیچگاه قادر به ارائه یک رنگ مرغوب، مطلوب و دلخواه به مشتری نخواهد بود. لذا در ذیل علل و چگونگی رفع تعدادی از عیوب فوق الذکر جهت سهولت و تسریع آمده است و اما لازم به توضیح است که آنچه که درباره شناخت علل عیوب آمده است با توجه به این فرض است که فرمولاسیون صحیح بوده و رنگ ظاهرا استاندارد ساخته شده و علل جانبی احتمالا اشتباهات شخص مصرف کننده و یا قسمت ساخت باعث پیدایش عیوب مذکور گردیده است.

۱- ته نشینی یا رسوب گذاری رنگ: Precipitation

بعضی از رنگ ها پس از مدت کوتاه یا طولانی انبار و نگهداری به مقدار زیادی ته نشین می گردند که علل ته نشینی آنان علاوه بر احتمال وجود اشکال فنی در فرمول مربوطه از قبیل عدم استفاده از ضخیم کننده مثل بنتون و یا بالا بودن نسبت پیگمنت به بایندر (P) می توان دلایل فیزیکی ذیل را نیز نام برد:

  1. زیاد سرد بودن رنگ یا تینر در هنگام رقیق شدن
  2. اضافه نمودن سریع حلال به رنگ جهت رقیق نمودن
  3. کافی نبودن مدت لازم جهت هم زدن رنگ پس و در اثنا اضافه شدن حلال بدان
  4. استفاده از حلال ضعیف یا نامناسب
  5. اضافه نمودن رنگ به تیزر
  6. قدیمی بودن رنگ مورد نظر و چه بسا که قسمت هایی از آن پلیمر شده باشد.
  7. نگهداری رنگ در اثناء انبار در گرمای زیاد و یا مصرف آن با اسپری داغ (در صورت مصرف با اسپری داغ اجازه ندهید که حرارت رنگ بیش از حد بالا رود(

۲-  پوسته زدن یا رویه بندی رنگ داخلی قوطی: Skinning

سطح اغلب رنگ های هوا خشک درون ظروف پس از مدتی انبار و نگهداری پوسته می زند و یا به عبارتی دیگر در سطح رنگ لایه ای از یک ژله به ضخامت چند میل تشکیل می گردد که بدین پدیده اصطلاحا پوسته زدگی و یا رویه بندی می گویند و علل احتمالی آن عبارتند از:

  1. عدم استفاده از مواد کمکی ضد رویه در هنگام ساخت و فیلینگ.
  2. خوب بسته نبودن درب ظرف و در نتیجه ورود هوا به داخل و تشکیل پلی مراکسید در سطح رنگ.
  3. پر نبودن ظرف رنگ به اندازه کافی.
  4. باز و بسته کردن چند بار متوالی درب ظروف رنگ های هوا خشک.
  5. استفاده بیش از حد خشک کن در رنگ.
  6. توضیح: در صورت باز کردن درب ظرفی و مشاهده یک لایه پوسته زدگی کافی است که با دقت قبل از اینکه رنگ را بهم بزنید آن لایه را برداشته و دور بیندازید که عدم انجام اینکار ممکن است باعث سیدینگ و یا تشکیل دانه های گرد و غباری بر روی فیلم حاصل از آن رنگ گردد. چنانچه لایه تشکیل شده خیلی ضخیم باشد بهتر است که دیگر آن رنگ را مصرف ننمایید.

بالا رفتن ویسکوزیته در رنگ های فوری ناشی از تبخیر حلال ودر رنگ های هوا خشک علاوه بر تخیر حلال ممکن است ناشی از اکسیداسیون رزین بکار رفته باشد و در صورت بالا رفتن بیش از حد ویسکوزیته رنگ مذکور ژل میگردد. و یک دلیل دیگر این است که ممکن است ظرف رنگ در هنگام انبار و نگهداری در یک محیط داغ و یا نزدیک به حرارت نگهداری شود. طرق جلوگیری از بالا رفتن ویسکوزیته و یا احتمالا ژل شدن عبارتند از:

  1. همیشه درب ظروف رنگ ها خصوصا هوا خشک ها را کاملا مسد نمایید تا از تبخیر حلال به خارج ویا از ورود هوا بداخل جلوگیری بعمل آید.
  2. رنگ ها را در اثنا انبار و نگهداری در یک جای خشک (۲۵‍‍ درجه سانتیگراد) نگهدارید.
  3. توضیح: ویسکوزیته بیش از حد رنگ های فوری را ممکن است بتوان با افزودن مقداری حلال فوری کاهش داد در حالیکه رنگ های هوا خشک را بسادگی نمی توان با این روش اصلاح نمود و می بایستی آنان را تخلیه تا در صورت امکان در یک فرصت مناسب اصلاح ویا حتی به دور ریخت.

۴- اسپری خشک و یا پودری اسپری کردن: Dry Spray

گاهی اوقات مشاهده شده است که وقتی یک نقاش رنگ قابل اس‍‍‍‍‍‍پری می نماید فیلم حاصل حالت پودری به خود می گیرد و در نتیجه براقیت آن به مقدار چشمگیری کاهش می یابد. علل پودری شدن یک فیلم حاصل از اسپری ممکن است به دلایل زیر باشد:

  1. استفاده از تینر ضعیف و یا نامناسب
  2. کافی نبودن تینر در رنگ جهت رسانیدن ویسکوزیته به یک ویسکوزیته قابل استفاده.
  3. ورود بیش از حد هوای کمپرسور بداخل پیستوله و در نتیجه بالا بردن فشار باد.
  4. عدم تنظیم و یا میران نبودن پیستوله
  5. کثیف بودن پیستوله
  6. مناسب نبودن فاصله دهانه پیستوله از سطح رنگ شونده (اگر این فاصله بیش از حد باشد، حلال رنگ تا رسیدن به سطح تبخیر شده و لذا فیلمی که تشکیل میگردد پودری به نظر خواهد آمد(
  7. سرعت انتقال پیستوله توسط شخص رنگ کننده خیلی سریع است (حجم فیلم کاهش و در نتیجه تینر سریع تبخیر میگردد(
  8. درجه حرارت کابین زیادتر از حد معمول بوده و در نتیجه باعث تبخیر سریعتر حلال میگردد.

توضیح: جهت اصلاح احتمالی فیلمی که در حال حاضر به صورت پودری اسپری شده است طرق ذیل پیشنهاد می گردد:

برای فیلم های فوری:

  1. اگر مقدار حالت پودری کم است آن را پولیش بزنید.
  2. در صورت زیاد بودن حالت پودری نمونه ای از رنگ فوری را برداشته و آن را با یک تینر فوری با سرعت تبخیر متوسط مایل به کند به نسبت رقیق نموده و سپس محلول بدست آمده را به صورت یک فیلم نازک بر روی فیلم پودری شده با حفظ نکات لازم اسپری نمایید.
  3. در صورت نتیجه نگرفتن از دو روش فوق می بایستی سطح را کاملا تمییز و مجددا آن را با حفظ شرایط ونکات لازم رنگ آمیزی مجدد نمایید.

برای فیلم های اکسیداسیونی:

فیلم های اکسیداسیونی که کمی حالت پودری به خود گرفته اند را میتوان بعد از اینکه فیلم کاملا بعد از گذشت چند روز خشک و سخت گردید با عمل پولیش زدن بر طرف نمود در غیر این صورت سطح مورد نظر می بایستی رنگ آمیزی مجدد گردد.

۵- پوشش ضعیف: Poor Hiding

عواملی که باعث تضعیف پوشش یک فیلم میگردند عبارتند از:

  1. خوب بهم نخوردن رنگ قبل از مصرف
  2. استفاده از تینر کند فرار که امکان تشکیل ضخامت لازم را به فیلم نمی دهد.
  3. عدم استفاده از مقدار کافی رنگ جهت تشکیل پوشش لازم
  4. آلوده و کثیف بودن سطح رنگ آمیزی
  5. متناسب نبودن فام رنگی آستری با رنگ رویه
  6. پولیش زدن بیش از حد

توضیح: در صورت تمایل به اصلاح فیلم تشکیل شده با پوشش ضعیف کافی است که اجازه دهید که فیلم نسبتا خشک شود وسپس با استفاده از اصول لازم آن را رنگ آمیزی مجدد نمایید. و اگر چنانچه نتیجه مثبت نبود واضح است که می بایستی سطح را کاملا تمییز و مجددا رنگ آمیزی نمایید.

۶- شره کردن فیلم: Sagging or Runners

گاهی از اوقات یک فیلم تر قبل از اینکه خشک شود شره می نماید که علل آن عبارتند از:

  1. ضخامت فیلم زیاد شده است.
  2. سرعت تبخیر حلال بکار رفته بسیار کند است بطوری که مدت زمان نشست را طولانی می نماید.
  3. استفاده از رنگ بر روی سطوحی که آلوده به واکس، روغن و غیره می باشد.
  4. Value Yield رنگ خیلی پایین است (ویسکوزیته(
  5. ویسکوزیته رنگ در همان اوایل تبخیر حلال و یا همان آغاز زمان سخت شدن فیلم به دلایلی کاهش می یابد که این کاهش ممکن است ناشی از ازدیاد ناگهانی درجه حرارت باشد.

توضیح: در صورت تمایل به اصلاح قسمت های شره شده چنانچه فیلم هنوز تر باشد کافی است که به کمک برس قسمت های شره شده را مسطح و سپس با پیستوله یک فیلم نازک روی آن تشکیل داده و در صورت عدم یک نتیجه رضایت بخش و یا اینکه اصلا فیلم کاملا خشک شده باشد بایستی سطح را کاملا تمییز و مجددا با رعایت اصول لازمه رنگ آمیزی مجدد نمود. و از نقطه نظر فرمولیزاسیونی، جهت کاهش و یا جلوگیری از شره نمودن رنگ میتوانید از درصد کمی از یک رزین تکسوتروپیک (اورتانی) به همراه رزین اصلی جهت ایجاد برس خوری بهتر و عدم یا کاهش شره نمودن استفاده نمایید.

۷- فلوتینگ و فلودینگ: Floating and Flooding

اختلاف زیاد در اندازه ذرات و قدرت مرطوب پذیری دو یا چند پیگمنت که در ساخت یک رنگ جهت ایجاد فام مورد نظر به کار می روند ممکنست در فیلم تر و یا خشک باعث دو رنگی و یا چند رنگی شدن فیلم حاصل گردد که بدین پدیده فلودینگ و فلوتینگ می گویند. به عبارت دیگر فلودینگ به پدیده ای گفته میشود که فام سطحی یک فیلم تر، از لایه زیری همان فیلم به طور یکنواخت متفاوت باشد و یا به عبارت دیگر فام یک فیلم تر از رنگی با فام فیلم خشک همان رنگ متفاوت باشد. تشخیص پدیده فلوتینگ ساده تر است بدین صورت که فیلم بصورت نقطه نقطه و یا خطوطی از فام های مختلف در سطح فیلم به نظر می آید و اگر چنان چه این خطوط موازی باشند بدان سیلکینگ گویند و بنابراین پدیده سیلکینگ نوع خاصی از پدیده فلوتینگ می باشد.

پدیده فلودینگ و فلو تینگ بیشتر برای فام های سبز، قهوه ای و خاکستری اتفاق می افتد مثلا استفاده از پگمنت کروم سبز که مخلوطی است از آبی پروس وکروم سربی ایجاد فلودینگ و فلوتینگ را می نماید  و وقتی که فیلم تر مذکور رنگ تیره‌تری از حالت مایع(قبل ازتشکیل فیلم) به خود گیرد نمایانگر افزایش غلظت آبی پروس در سطح فیلم بوده و وقتی که این تیرگی یکپارچه گردد آن را فلودینگ می نامند. عوامل احتمالی که در رویت حالت های فلوتینگ کمک می کنند عبارتند از:

  1. استفاده از یک حلال کند فرار که به ذرات پیگمنت ها امکان جا به جا شدن را بدهد.
  2. استفاده از رنگ بر روی سطح یا در محیط سرد که در نتیجه حلال دیرتر تبخیر شده و ذرات پگمنت ها امکان جابه جا شدن می یابند.
  3. تشکیل یک فیلم ضخیم.
  4. استفاده از رنگ بر روی یک آستری که ضخامتش زیاد است و یا هنوز کاملا خشک نشده باشد (حلال رنگ رویه ممکن است پیگمنت های آستری را در خود حل و در نتیجه به آنها امکان جابه جا شدن را بدهد که بدین حالت فلودینگ گویند و نبایستی با حالت سرخ فام پذیری یا بلیدینگ اشتباه گرفته شود(

توضیح: در صورت مشاهده فلودینگ بر فیلم تر، فورا از همان رنگ اما با ویسکوزیته رقیق تر سطح فیلم را مجددا با یک آستری پوشش نازک نمایید و در صورتیکه فیلم خشک شده باشد و به حالت فلوتینگ تبدیل شده باشد ناچارا می بایستی سطح را تمییز و رنگ آمیزی مجدد نمود.

۸- سرخ فام پذیری یا بلیدینگ: Bleeding

بعضی از دایها یا پیگمنت های رنگی موجود در پوشش های قدیمی یا آستری های زده شده بر روی سطوح ممکن است که در حلال رنگ های مجددی که بعنوان رنگ رویه و یا رنگ مجدد بر روی آستری ها و یا پوشش های قدیمی زده می شوند حل گردند و در نتیجه به سطح فیلم ترشح نمایند که بدین پدیده اصطلاحا سرخ فام پذیری یا بلیدینگ گویند. به عنوان مثال در صورتی که یک رنگ سفید فوری بر روی یک رنگ قرمز هوا خشک زده شود ممکن است حلال فوری، پیگمنت موجود در رنگ قرمز را در خود حل و در نتیجه ماده رنگینه به سطح فیلم نفوذ و به فیلم حالت خونی و یا سرخ فامی را بدهد. طریق جلوگیری از بلیدینگ عبارتند از:

  1. قبل از اینکه یک فیلم رنگی قرمز یا آلبالویی رنگ را به یک رنگ روشن تر پوشش مجدد نمایید بهتر است که ابتدا یک قسمت از فیلم قدیمی را با رنگ روشن مورد نظر بپوشانید و در صورتی که پس از گذشت چند دقیقه پدیده بلیدینگ بر فیلم تازه روشن دیده نشود میتوانید تمامی سطح را با اطمینان خاطر با رنگ روشن تر رنگ آمیزی نمایید.
  2. هرگز از رنگ رویه ای که احتمالا حلال آن قادر به انحلال پیگمنت های مصرفی موجود در رنگ و یا آستری می باشد استفاده ننمایید.

توضیح: در صورتی که در هنگام رنگ آمیزی با پدیده بلیدینگ روبرو شدید بهتر است که سطح را کاملا پاک و جهت رنگ آمیزی مجدد آماده سازید ویا اینکه در صورت توافق مشتری بجای رنگ رویه مورد نظر از یک رنگ رویه با فام دیگر که ایجاد پدیده بلیدینگ ننماید استفاده نمایید.

۹- کدر شدن یا بلاشینگ: Blushing

کدر و یا شیری رنگ شدن فیلم یک رنگ فوری در اثنا و یا درست بعد از اسپری را بلاشینگ گویند: علت این است که در صورت تبخیر سریع بیش از حد حلال فوری، رطوبت موجود در هوای اطراف فیلم کندانس شده و در صورت نفوذ به فیلم تر، نیتروسلولز یا دیگر مواد رنگ رسوب نموده و در نتیجه سطح فیلم حالت کدری یا شیری رنگ به خود می گیرد.توجه داشته باشید که پدیده بلشینگ را با پدیده بلومینگ اشتباه نگیرید زیرا که اولی اغلب در رنگ های فوری و دومی در رنگ های روغنی بوقوع می پیوندد. بطور کلی عوامل ذیل در ایجاد حالت بلاشینگ موثرند.

  1. استفاده از حلال یا حلال های بسیار سریع فرار
  2. استفاده از فشار هوای زیاد در پیستوله
  3. تشکیل فیلم در یک اتمسفر رطوبتی

طرق جلوگیری از پدیده بلاشینگ عبارتند از:

  1. از مصرف و یا رنگ آمیزی رنگ های فوری در روزهای بارانی و یا فوق العاده مرطوب خودداری نمایید.
  2. ازمخلوط حلال های مناسب به عنوان یک حلال فوری استفاده نموده و حتی الامکان از حلال بسیار سریع فرار در مخلوط استفاده ننمایید.
  3. در صورت استفاده از رنگ فوری در یک جو نامساعد، حتما از یک حلال با سرعت تبخیر کند به همراه حلال فوری استفاده نمایید.
  4. فشار هوای ورودی به پیستوله را کاهش دهید.

توضیح ۱: در صورت مشاهده بلاشینگ بد در قسمتی از یک فیلم، بهتر است که قسمت بلاش زده را با حلال فوری شستشو داده و مجددا با استفاده از یک حلال فوری مناسبتر دیگر آن قسمت را رنگ آمیزی مجدد نمایید.

توضیح ۲: در صورت مشاهده بلاشینگ جزئی کافی است که محیط بلاش زده را با استفاده از یک حلال فوری مناسب تری رنگ آمیزی مجدد نمایید.

توضیح ۳: جهت جلوگیری پدیده بلاشینگ از یکی از حلال های با سرعت تبخیر کند مثل دی ایزوبیوتیل کتون، زایلن، بیوتیل سلوسلو استات و امثالهم استفاده نمایید.

توضیح ۴: استفاده از الکل زیاد که حلال اصلی نیترو سلولز نبوده و از آن فقط بعنوان یک حلال رقیق کننده در ساخت حلال های فوری استفاده می نمایند نیز ممکن است باعث پدیده بلاشینگ گردد و اصطلاحا بدین پدیده گام بلشینگ ویا رزین بلاشینگ می گویند.

۱۰- جوش و یا تاول زدن فیلم: Blistering

عواملی که باعث جوش ویا تاول زدن یک فیلم میگردند عبارتند از:

  1. وجود رطوبت فی ما بین سطح فلز رنگ شونده و آستری و یا آستری و رنگ رویه.
  2. وجود روغن و یا کثافت بین سطح و آستری و یا آستری و رنگ رویه
  3. تغییر سریع درجه حرارت

در رنگ های کوره ای بهتر است که برای فیلم های حاصل قبل از اینکه به کوره روند یک زمان توقف (Time of Flash) که از ۱۰ الی ۲۰ دقیقه تجاوز نمیکند منظور شود. با این عمل نه تنها که حلال موجود در سطح فیلم تبخیر می گردد و بلکه به حلال های موجود در عمق فیلم نیز این امکان را می دهد که بدون فشار یک نیروی جانبی به طور طبیعی به سطح فیلم آمده و تا در عرض در هنگام کوره تحت فشار حرارت به سطح فیلم نیایند و باعث جوش زدگی فیلم گردند. توضیح اینکه اگر چنان چه همین جوش ها در اثنا خشک شدن یا مالش و پولیش سر باز کنند(یعنی بشکافند) اصطلاحا به چنین فیلمی حالت سوراخ سنجاقی شکل گرفته، گویند

  • حتی الامکان از تماس فیلم با آب یا رطوبت جلوگیری نمایید.

از آنجایی که هیچ فیلمی وجود ندارد که کاملا در مقابل آب و یا بخار آب نفوذ ناپذیر باشد لذا مقداری از رطوبت ممکن است در سطح زیر فیلم جمع گردد. در چنین صورتی ممکن است که انرژی ناشی از نور خورشید رطوبت حاصله را تبخیر و چنانچه تبخیر حاصل زیاد باشد فیلم جوش و یا تاول خواهد زد. این پدیده بیشتر در آب و هوای گرمسیر، بارانی و رطوبتی دیده شده است.

  • عدم استفاده از مئاد نفتی در هنگام سمباده کاری.
  • کافی نبودن زمان خشک شدن
  • ضخامت بیش از حد آستری
  • در چنین حالتی حلال های موجود در عمق آستری دیر تبخیر گردیده و در نتیجه باعث جوش زدن فیلم رویه که نسبتا خشک شده است می گردند.
  • استفاده بیش از حد حلال های سریع فرار در رنگ های کوره ای حرارت بالا.
  • خشک اسپری نمودن.
  • در فیلم های پلی اورتانی جوش حاصل ممکن است ناشی از تولید دی اکسید کربن بر اثر واکنش شیمیایی رزین پلی اورتان( با یک عدد اسیدی بالا) با عامل کیور یا سخت کننده باشد.

توضیح: در صورتی که مقدار جوش زدگی یک فیلم زیاد باشد می بایستی آ فیلم را از روی سطح جسم به عمق تا آستری و حتی تا سطح فیلم برداشت که البته این امر بستگی به عمق جوش زدگی دارد. پس از برداشتن آن قسمت از فیلم جوش زده، سطح را مجددا با رعایت تمامی جوانب رنگ آمیزی مجدد نمایید، و در صورتی که
مقدار جوش زدگی کم باشد محیط جوش زده را سمباده زده و سپس رنگ آمیزی نمایید و این عمل را دو الی سه بار تکرار نمایید.

۱۱- مغایرت در فام فیلم های حاصل از یک نوع رنگ اما با زمان های ساخت متفاوت:

فرض کنید که شما سطحی را در چند ماه قبل رنگ زده اید و حال میخواهید همان سطح را مجددا از همان نوع رنگ و با همان فام رنگ آمیزی نمایید و یا اینکه در حال رنگ آمیزی سطحی رنگ شما تمام می شود و ناچارا به بازار رفته و از همان نوع رنگ خریداری می نمایید و اما پس از استفاده متوجه میشوید که فام رنگ فعلی با فام رنگ قبلی مغایرت دارد. در عمل این پدیده را مغایرت در فام رنگ مورد نظر گویند و علل احتمالی آن عبارتند از:

  1. رنگ تازه را قبل از آنکه کاملا هم بزنیم مصرف نموده اید.
  2. یا رنگ قدیمی را قبل از آنکه خوب هم بزنید مصرف نموده اید.
  3. در قسمت تینت کارخانه سازنده عمل تینت یا مشابه سازی فام ها از بچی به بچ دیگر با دقت انجام نگرفته است.
  4. استفاده از پمپ سانترا فیوژی در انتقال رنگ و در نتیجه احتمال جدایی مقداری از پیگمنت(ها) از وهیکل(ها) بکار رفته و نهایتا مغایرت در فام رنگ حاصل.
  5. فام رنگ قبلی استاندارد نبوده یعنی همانند فام استاندارد تینت نشده بود.
  6. طریقه استفاده از رنگ فعلی درست نمی باشد (نامناسب بودن تین، فشار هوای زیاد و اسپری خشک)
  7. کافی نبودن پوشش فیلم حاصل.
  8. نامناسب بودن فام آستری.
  9. سوختن یا تغییر رنگ دادن فام بر اثر حرارت از مالش یا پولیش زیاد.

۱۲- کثیف بودن و یا دون داشتن یک فیلم: Dirt or Seediness

دلایل کثیف بودن و یا دون داشتن یک فیلم عبارتند از:

  1. نشستن ذرات معلق در هوا بر روی فیلم تر که این ذرات ممکن است از گرد و غبار معمولی در هوا، سمباده کاری، گرند گیری از طریق آسیاب و یا پارچه تمییز کننده ناشی شده باشد.
  2. وجود دون بر روی یک فیلم تر یک اتومبیل ممکن است ناشی از بلند شدن گرد و غبار لای سپرها، گلگیرها و غیره در هنگام اسپری نمودن باشد.
  3. عدم و یا خوب تمیز نکردن سطوح رنگ شونده و محیط های اطراف آنان درست قبل از رنگ آمیزی با اسپری.
  4. امکان خوب بهم نخوردن پیگمنت های ته نشین شده در رنگ مصرفی
  5. امکان استفاده از تینر کثیف و یا اضافه نمودن سریع تینر به رنگ که باعث رسوب پیگمنت در رنگ میگردد.
  6. امکان عدم برداشت کامل لایه پوسته زده شده بر سطح رنگ، رنگ های هوای خشک.
  7. خوب، کامل و تمیز فیلتر نشدن رنگ در هنگام فیلینگ و قبل از مصرف.

توضیح: دون های موجود بر روی فیلم های لاکی بسهولت با پولیش زدن از بین میروند و اما بر فیلم های اکسیداسیونی ابتدا می بایستی صبر نمود تا فیلم کاملا خشک گردد و سپس آن را با آب شسته و بعد با دقت پولیش بزنید. و در صورتیکه اعمال فوق نتیجه رضایت بخشی ندهد لاجرم میبایستی سطح را تمیز و آن را رنگ آمیزی مجدد نمود.

۱۳- دیر خشک شدن فیلم: Slow Drying

علت دیر و یا آهسته خشک شدن یک فیلم حاصل از یک رنگ فوری یا هوای خشک ممکن است یکی یا تعدادی از موارد ذیل باشد:

  1. رنگ آمیزی بر روی سطح آلوده با واکس، سیلیکون،گریس و روغن صورت گرفته باشد.
  2. وجود روغن در لوله هوای ورودی به پیستوله.
  3. استفاده از تینر نامناسب.
  4. استفاده از مواد اشتباهی اضافی به همراه آستری یا رنگ.
  5. تشکیل یک فیلم ضخیم
  6. پایین بودن درجه محیط و یا کافی نبودن هوای لازم جهت خشک شدن
  7. رطوبت زیاد ویا سرمای بیش از حد
  8. کهنه ویا قدیمی بودن رنگ و در نتیجه احتمال از بین رفتن اثرات خشک کن های آن در دراز مدت
  9. احتمال عدم استفاده از خشک کن در هنگام ساخت

۱۴- بلند شدن یا باد کردن چروکی قسمتی از یک فیلم: Lifting or Raising

گاهی از اوقات هنگامی که پوشش دوم و یا یک رنگ رویه دیگری را بر لایه ای از یک فیلم قبلی میزنید پس از مدت کوتاهی مشاهده می نمایید که قسمت هایی از فیلم تشکیل شده جدید به صورت پوسته های چروکی متصل به فیلم از فیلم جداشده و بهفیلم حالت چروکی برجسته ای را میدهند که اصطلاحا به این پدیده لیفتینگ یا بلند شدن چروکی فیلم گویند و عوامل احتمالی آن عبارتند از:

  1. لیفتینگ نتیجه جذب حلال یا حلال ها توسط فیلم قبلی می باشد به طوری که مقداری از آن نامحلول بوده و اما رطوبت پذیر با حلال های فوق می باشد.
  2. اگر فیلم قبلی کاملا انحلال پذیر در فیلم تازه مرطوب که بر رویش تشکیل شده است باشد(همانند فیلم تازه یک رنگ هوای خشک).یا اینکه فیلم کاملا رطوبت پذیر توسط حلال ها نباشد(همانند فیلم خشک یک رنگ کوره ای) در آن صورت پدیده لیفتینگ به وقوع نخواهد پیوست.
  3. در صورتی که پوشش دست اول یک رنگی بر روی سطح تمیزی صورت نگرفته باشد، پوشش دست دوم ولو اینکه پوشش دست اول کاملا خشک شده باشد ممکن است بلند شود.
  4. استفاده از رنگ های فوری بر رنگ های هوای خشک.
  5. قرار گرفتن یک فیلم هوای خشک فی ما بین دو فیلم فوری
  6. استفاده از پوشش دوم یک رنگ هوای خشک بر روی فیلم حاصل از پوشش اول همان رنگ که هنوز کاملا خشک نشده است.

توضیح: پوشش دوم را درست و یا بعد از پوشش اول بزنید و یا اینکه صبر نمایید پوشش کاملا خشک و سخت گردد و سپس پوشش دوم را رنگ آمیزی نمایید.

  1. استفاده اشتباهی یا عمدی از یک تینر فوری در یک رنگ هوای خشک.
  2. استعمال یک رنگ با ویسکوزیته زیاد از حد.
  3. کافی نبودن سمباده کاری فیلم کهنه فوری قبلی.
  4. استفاده از رنگ رویه بر آستری که هنوز کاملا خشک نشده است.

توضیح: تنها را اصلاح چنین فیلم هایی این است که قسمت های بلند شده را کاملا پاک و تمیز نموده و سپس با رعایت اصول لازمه رنگ آمیزی مجدد نمایید.

۱۵- حالت پوست پرتقالی در یک فیلم: Orange peel

این پدیده عموما در فیلم های که اسپری می گردند پدیدار می گردد به طوری که بر روی فیلم حاصل دونه ها و  یا منافذی درست شبیه به پوست یک پرتقال ایجاد میگردد و از این رو است بدان حالت پوست پرتقالی می گویند و عواملی که به یک فیلم چنین حالتی را می دهد عبارتند از:

  1. اسپری بر روی سطحی که آلوده به واکس، گریس و خصوصا سیلیکون باشد.
  2. استفاده از یک تینر ضعیف و یا نامناسب
  3. تنظیم نبودن ویسکوزیته رنگ در هنگام اسپری (استفاده از رنگ با ویسکوزیته بالا)
  4. فشار زیاد باد ورودی به پیستوله و یا روش استفاده غلط ( کار با فشار زیاد و عدم رعایت فاصله مناسب(
  5. تنظیم نبودن ورود همزمان باد و رنگ به داخل دهانه پیستوله.
  6. عدم مهارت شخص اسپری کننده (مثلا حدفاصل بین دهانه پیستوله و سطح رنگ شونده مناسب نمی باشد(
  7. اسپری به صورت خشک و یا نازک.
  8. مناسب نبودن درجه حرارت.
  9. گیر داشتن لوله خروجی پیستوله و یا لوله ورودی هوا.

توضیح: در صورت تشکیل دانه های پوست پرتقالی بر فیلمی صبر نمایید تا فیلم خشک و سخت گردد و سپس با یک سمباده نرمسمباده زده و در پایان کاملا پولیش بزنید و در صورتی که مقدار دانه های پوست پرتقالی زیاد باشد با سمباده شماره ۰۰۴ یا بالاتر به همراه آب آن را سمباده بزنید و بعد سطح را کاملا تمیز نموده و مجددا با یک تکنیک صحیح رنگ آمیزی نمایید.

۱۶- حالت سوراخ سنجاقی شکل در یک فیلم: Pin holing

حالت سوراخ سنجاقی شدن یک فیلم در حقیقت همان جوش و یا تاول زدن فیلم می باشد با این تفاوت که در اثنا خشک شدن و یا پولیش خوردن سرباز کرده اند و علل این پدیده عبارتند از:

  1. بالا بودن ویسکوزیته رنگ
  2. استفاده از تینر اشتباه
  3. فاصله پیستوله از پانل کمتر از حد لازم و معمول است
  4. درجه حرارت کابین اسپری زیاد است
  5. فشار پیستوله اشتباه است

۱۷- چسبندگی ضعیف یک فیلم بر روی یک سطح: Poor Adhesion

علت چسبندگی ضعیف یک فیلم بر روی یک سطح ممکن است ناشی از عدم رعایت موارد ذیل باشد:

  1. وجود هرگونه مواد خارجی از قبیل آب، روغن، گریس، واکس، صابون، سیلیکون و ذرات حاصل از زنگ زدگی بر روی سطح رنگ شونده.
  2. متناسب نبودن نوع آستری با جنس جسم رنگ شونده(از نقطه نظر شیمیایی(
  3. بکار نبستن و یا بکار بستن غلط شرایط مخصوص رنگ آمیزی در مورد سطوح استیلی و یا آلمینیومی.
  4. استفاده از یک تینر نامناسب و یا عدم استفاده کافی از یک تینر مناسب.
  5. رنگ امیزی مجدد آستری ها قبل از اینکه رنگ کاملا خشک شود.
  6. کافی نبودن سمباده کاری سطوح قبل از رنگ آمیزی (همانند سطوح بتونه ها و آستری ها(
  7. نامناسب نبودن درجه حرارت، رنگ، سطح رنگ شونده و محیط مورد رنگ آمیزی بهتر است که هر سه عامل در یک درجه حرارت خصوصا ۰۲ الی ۵۲ درجه سانتیگراد باشند.
  8. ضخامت بیش از حد فیلم
  9. استفاده از مواد اولیه نامناسب در فرمولی که چسبندگی لازم را جهت ایجاد چسبندگی ندارند.

توضیح: در صورتی که با انجام کلیه هر یک از عوامل فوق الذکر باز هم چسبندگی فیلم بر روی سطح رنگ شونده رضایت بخش نباشد می بایستی رنگ قبلی را کاملا از روی سطح مورد نظر پاک و تمیز نموده و سپس سطح را بعد از شستشو و خشک شدن کامل با رعایت تمامی اصول لازم رنگ آمیزی مجدد نمایید.

۱۸- براقیت ضعیف یک فیلم: Poor Gloss

عواملی که در پایین بودن براقیت یک فیلم موثرند عبارتند از:

  1. ضعیف بودن خاصیت حفظ براقیت آستری.
  2. استفاده از رنگ بر روی سطح آلوده به واکس، گریس، روغن، محلول شستشوی صابونی و آب و غیره.
  3. استفاده از رنگ بر روی آستری که هنوز کاملا خشک و سخت نشده است.
  4. استفاده از یک تینر نامناسب و یا سریع فرار
  5. استفاده از مواد اضافه شونده نامناسب و آلوده
  6. خشک شدن فیلم در یک اطاق در بسته (کمبود اکسیژن(
  7. خوب بهم نخوردن آستر یا رنگ رویه
  8. رطوبتی یا سرد بودن محیط
  9. خشک و یا پودری اسپری شدن فیلم
  10. پولیش خوردن فیلم قبل از اینکه کاملا خشک گردد.
  11. استفاده از پیگمنت ها و یا اکستندرهای دانه درشت که به سهولت دروهیکل پخش نمیگردند.
  12. مصرف محلول های شستشوی صابونی قوی بر سطح فیلم
  13. کافی نبودن ضخامت فیلم
  14. وجود پدیده بلاشینگ در فیلم (بیشتر در فیلم های رنگ های فوری(

توضیح: در صورت کم بودن براقیت یک فیلم، کمی براقیت آن را میتوان بعد از اینکه فیلم کاملا خشک وسخت گردید با پولیش زدن جبران نمود، ویا با حفظ و رعایت شرایط لازمه آن را مجددا از نو رنگ آمیزی نمود.

۱۹- قدرت حفظ براقیت یک آستری: Gloss Hold-Out

قدرت حفظ براقیت آستری ها مهم است زیرا که رنگ های رویه براق معمولا بر آستری ها زده می شوند و از این رو یک آستری خوب آنی است که قادر به حفظ براقیت رنگ رویه خود باشد. عواملی که باعث کاهش ویا حذف خاصیت قدرت حفظ براقیت یک آستری می گردند عبارتند از:

  1. استفاده از تینر فوری در رنگ های روغنی.
  2. خوب بهم نخوردن آستری قبل از مصرف.
  3. استفاده از مقدار تینر کم و یا نامناسب در آستری.
  4. خشک ویا پودری اسپری کردن آستری و نتیجتا پر منفذ شدن فیلم حاصل.
  5. تشکیل رنگ رویه بر آستری قبل از اینکه آستری کاملا خشک و سخت شده باشد.
  6. سمباده زدن آستری قبل از اینکه کاملا سخت شده باشد.
  7. استفاده از سمباده دانه درشت در سمباده کاری (درشت تر از شماره ۳۲۰(
  8. خوب سمباده نخوردن آستری.
  9. پوشش آستری بر روی سطح کافی و مناسب نمی باشد (کاملا قادر به پوشش سوراخ ها و منافذ سطح نبوده است(
  10. کافی نبودن ضخامت فیلم رنگ رویه براق.

توضیح: در صورت پایین بودن براقیت یک فیلم کافی است که بعد از اینکه فیلم کاملا خشک و سخت گردید آن را با آب شسته و سپس با پولیش زدن براقیت آن را افزایش داد. در صورتی که عمل پولیش زدن موثر واقع نشود آن وقت می بایستی مجددا با حفظ رعایت شرایط لازمه رنگ آمیزی مجدد نمود.

۲۰- کثیف و یا لکه دار بودن فیلم: Staining

علل کثیف و یا لکه دار بودن یک فیلم عبارتند از:

  1. وجود روغن در خط لوله هوای ورودی به پیستوله.
  2. استفاده از واکس و یا یک پولیش نامرغوب.
  3. آلوده بودن سطح به مواد شیمیایی فعال از قبیل ذرات سیمان، قطرات اسیدی، ضدیخ، فضولات پرندگان، حشرات، هوای آلوده به بخارات صنعتی و غیره.
  4. وجود ذرات زنگ زدایی بر روی فیلم.

توضیح: در صورت تمایل به رفع لکه و یا کثافات از یک فیلم مراحل ذیل را با دقت انجام دهید:

  1. فیلم را کاملا با آب و صابون رقیق بشورید.
  2. سپس با یک پارچه مرطوب آن را تمیز نمایید.
  3. بعد از خشک شدن آن را پولیش بزنید.
  4. در صورت عدم نتیجه رضایت بخش سطح را تمیز و سپس رنگ آمیزی مجدد نمایید.

۲۱- آثار لکه های باران مانند بر روی فیلم: Rain – Spotting

گاهی از اوقات بر روی یک فیلم لکه هایی دیده میشوند که شباهت زیاد به اثرات بجای مانده از قطرات باران دارند و علل مشاهده چنین لکه هایی بر یک فیلم احتمالا عبارتند از:

  1. ضخامت بیش از حد فیلم.
  2. نشست قطرات باران و یا شبنم بر روی فیلم.
  3. شستشوی فیلم قبل از این که کاملا خشک شود.
  4. استعمال بیش از حد پولیش در هنگام پولیش کاری( بر روی فیلم اتومبیل هایی که بیش از حد پولیش خورده اند لکه های بارانی شکل فراوان دیده می شود(

۲۲- چین و چروک برداشتن یک فیلم: Wrinkling

علل چین و چروک برداشتن یک فیلم عبارتند از:

  1. خیلی سریع تر خشک شدن سطح فیلم از عمق آن
  2. ضخیم شدن فیلم توسط عوامل جانبی از قبیل شره کردن و غیره.
  3. پدیده بلند شدن چروکی و یا حالت لفتینگ فیلم.
  4. دیر خشک شدن بیش از حد فیلم.
  5. رنگ آمیزی در معرض آفتاب داغ.
  6. قرار دادن فیلم تازه در مجاورت آفتاب سوزان.
  7. استفاده از هوای نامناسب، داغ و رطوبتی.
  8. کاربرد حلال فوری در رنگ روغنی.

توضیح: در صورت چین و چروک برداشتن فیلمی بهتر است که از همان ابتدا سطح را کاملا تمیز نموده و با رعایت اصول لازمه آن را رنگ آمیزی مجدد نمایید.

۲۳- وجود سوراخ های چشم ماهی شکل در یک فیلم یا کریترینگ: Fish – Eyes or Cratering

در بعضی از مواقع بعضی از فیلم ها یک حالت چکشی زننده شبیه به چشم یک ماهی به خود میگیرند که علل آن ممکن است یکی از عوامل ذیل باشد:

  1. سطح رنگ شونده آلوده به سیلیکون، واکس، روغن، محلول شستشوی صابونی و یا آب بوده است.
  2. واکس و یا پولیش مصرف شده دارای درصدی سیلیکون بوده است.

توضیح: این پدیده بیشتر در رنگ های اپوکسی، آکریلیک و یا پلی اورتان اتفاق می ففتد.

۲۴-  چاکینگ و یا حالت گچ شدگی یک فیلم: Chalking

حالت گچ شدگی یا چاکینگ نتیجه نابودی طبیعی یک فیلم بر اثر شرایط طبیعی خصوصا نور ماورا بنفش خورشید و رطوبت می باشد. اکثر فیلم های رنگی در نهایت گچی خواهند شد و در نتیجه ظاهری کدر، پودری و معمولا رنگ پریده به خود خواهند گرفت.لازم به توضیح است که درجه گچی شدن تابع عوامل بسیاری از قبیل فام رنگ، زمان، مراقبت، شستشو، پولیش زدن و سطح مورد استفاده(بیرونی و یا درونی) می باشد.

لازم به توضیح است که اگر یک سطحی به موقع شستشو نشود ممکن است که حالت گچی شدن به خود گرفته و براقیتش نیز کاهش یابد. طرق جلوگیری از گچی شدن یک فیلم عبارتند از:

  1. عدم استفاده بیش از حد مواد اضافه شونده کمکی به رنگ
  2. نوع حلال، ضخامت ونوع استری مصرفی مناسب با سیستم و محیط باشد.
  3. جهت شستشوی اتومبیل ها هرگز از محلول های صابونی قوی استفاده ننمایید.
  4. توجه داشته باشید که یک آستری تمامی منافذ سطح را پوشانیده باشد و یا خود منفذ دار نباشد( زیرا در چنین حالتی رزین رنگ رویه به داخل منافذ نفوذ نموده و در نتیجه از براقیت فیلم خواهد کاست(

توضیح: چاکینگ و یا حالت گچ شدگی ضعیف یک فیلم را می توان برطرف نمود به طوری که فیلم براقیت اولیه خود را نسبتا بعد از پولیش خوردن بدست آورد. در صورت گچ شدگی زیاد و سریع یک فیلم می بایستی سطح را کاملا از رنگ تمیز نموده و آن را مجددا رنگ آمیزی نمود. ۵٫ از نقطه نظر فرمولیزاسیون در ساخت رنگهای مصرفی بر سطوح بیرونی از دیاکسید تیتانیوم نوع آناتازکه مقاومت چاکینگ ضعیفی دارند استفاده ننمایید.

۲۵- شکاف برداشتن و یا کرکینگ یک فیلم: Cracking

علل:

  1. میکس و به هم نخوردن کامل استری و یا رنگ رویه قبل از مصرف.

در صورتی که آستری قبل از مصرف کاملا میکس نخورد ممکن است که نسبت پیگمنت به رزین آن (B/P) نسبت به استاندارد تغییر فاحشی نمود و در صورت مصرف مسایل زیادی از جمله کرکینگ را باعث شوند.

  • آلوده و یا کثیف بودن سطح.
  • عدم سمباده کاری کافی.
  • وجود روغن و آب و هوای ورودی به پیستوله باد.
  • استفاده از یک تینر ضعیف و یا اشتباه.
  • بیش از حد نمودن ضخامت آستری.
  • کمک گرفتن از باد و هوا جهت تسریع خشک شدن فیلم.
  • ناهماهنگ بودن درجه حرارت رنگ، سطح و محیط رنگ آمیزی.
  • عدم زمان کافی جهت خشک شدن لایه های متوالی آستری و یا رنگ رویه.
  • استفاده از سمباده دانه درشت در هنگام سمباده کاری (درشت تر از ۰۲۳)
  • کاربرد مواد نفتی یا رقیق کننده در هنگام سمباده کاری.

توضیح: جهت اصلاح فیلم های ترک برداشته می بایستی آنان را کاملا تمیز و با رعایت اصول لازمه رنگ آمیزی مجدد نمود.

۲۶- تغییر فام یک فیلم در دراز مدت: Color Change

یک فیلم ممکن است که در دراز مدت تغیر رنگ یا تغیر فام دهد که علل احتمالی آن ممکن است مقاومت ضعیف پیگمنت های بکار رفته در مقابل نور ماورابنفش خورشید و حرارت باشد. لازم به توضیح است توجه داشته باشید که تغییر فام را با حالت گچ شدگی یا چاکینگ اشتباه نگیرید زیرا که یک تغییر فام تا عمق فیلم نفوذ نکرده و بعکس چاکین سطحی نبوده و به راحتی با عمل پولیش زدن برطرف نمیگردد.

۲۷- شکنندگی ویا تردی یک فیلم: Brittleness

معمولا فیلمی که چسبندگی ضعیف دارد شکننده نیز می باشد و عوامل شکنندگی یک فیلم بیشتر تابع فرمولیزاسیون و نسبت رزین ها و پیگمنت های بکار رفته می باشد تا خواص فیزیکی آنان معهذا بسیاری از عواملی که در علت چسبندگی ضعیف نقش دارند ممکن است که در شکنندگی و یا عدم انعطاف پذیری کافی فیلم نیز نقش داشته باشد.

۲۸- زنگ زدایی یک فیلم: Rusting

عواملی که موجب زنگ زدن یک فیلم میگردند عبارتند از:

  1. رطوبت و وجود مواد شیمیایی از قبیل نمک و غیره بر فیلم. زنگ زدگی اغلب در پشت و زیر یک فیلم انجام می پذیرد که در نهیت باعث جوش، تاول و پوسیده شدن فیلم نیز میگردد و سرعت زنگ زدگی یک فیلم در حاشیه گلگیرها، پایین گلگیرها، درب ها و محل لوله ها و غیره بیشتر است.
  2. رنگ آمیزی بر سطوحی که آلوده به ذرات زنگ قبلی و یا قدیمی هستند.
  3. رنگ آمیزی بر روی سطوحی که آلوده به مواد شیمیایی زنگ زدا هستند.

توضیح: در صورت مشاهده چنین فیلمی کاملا آن را تا سطح رنگ شونده برداشته و دقیقا مجددا با حفظ رعایت اصول لازم رنگ آمیزی نمایید.

۲۹- بد سمباده خوردن یک آستری: Hard Sanding

زمانی که فیلم حاصل از یک آستری به خوبی سمباده نخورده یعنی بر کاغذ سمباده ذرات پودری زیاد بچسبد و اثری از گرد و غبار دیده نشود این چنین حالتی را بد سمباده خوردن آستری گویند که علت و یا علل احتمالی آن عبارتند از:

  1. کامل بهم نخوردن آستری قبل از مصرف و در نتیجه نامناسب بودن نسبت پیگمنت به بایندر آن (B/P).
  2. خوب و کامل خشک نبودن فیلم حاصل از آستری.
  3. استفاده از یک حلال کند فرار و یا نامناسب.
  4. ضخیم بودن بیش از حد فیلم و در نتیجه خشک نبودن کافی عمق آستری در هنگام سمباده کاری.
  5. تشکیل فیلم آستری بر روی سطح آلوده به واکس، روغن، گریس، سیلیکون و غیره.
  6. وجود روغن در خط لوله هوای ورودی به پیستوله.
  7. بیش از حد فشار دادن کاغذ سمباده در هنگام سمباده کاری.

۳۰- خرد و یا ریز شدن بتونه در هنگام بتونه کاری: Crumbling of Putty

تعدادی از بتونه های سریع خشک هنگام مصرف پس از این که خشک می شوند می شکنند. لذا جهت جلوگیری از این خصلت نامطلوب اغلب بتونه های فوری توصیه می گردد که مراحل ذیل را با دقت لازم انجام دهید:

  1. پس از بتونه کاری فیلم حاصل را در کوتاه ترین مدت و حداکثر سرعت مورد استفاده قرار دهید.
  2. پس از خشک شدن بتونه به مقدار کافی، از اتلاف وقت و پوشش مجدد خودداری نمایید.
  3. هرگز بر روی سطوح داغ و گرم بتونه کاری ننمایید.
  4. سطوح کاملا تمیز و خشک را بتونه کاری نمایید.

توضیح: در صورتی که در هنگام بتونه کاری ضخامت قسمتی از فیلم بتونه زیاد از حد شد و از کار و تلاش زیاد بر روی آن قسمت خودداری نموده و فقط ویسکوزیته آن قسمت را با افزودن کمی تینر فوری کاهش داده و آن را قابل کاربرد ساخته و سپس آن را مسطح نمایید.

۳۱- کریستالیزه شدن یک فیلم: Crystallizing

عموماً فیلم های حاصل از رنگ های هوا خشک کریستالیزه می شوند که علل احتمالی آن عبارتند از:

  1. قرار گرفتن فیلم در معرض هوای تند و ناگهانی، دوداگزوز، بخار حلال ها و غیره.
  2. کافی نبودن و یا نرسیدن اکسیژن لازم به فیلم در هنگام خشک شدن.
  3. کافی نبودن مقدار خشک کن در رنگ.

توضیح: در صورت کریستالیزه شدن قسمتی از یک فیلم هوا خشک کافی است که آن قسمت را زدوده و رنگ مجدد نمایید و یا این که بعد از این که فیلم کاملا خشک شد آن را سمباده زده و سپس رنگ مجدد نمایید.

۳۲- حالت کاب وینیینگ: Cobwenning

حالت منقطع شدن رنگ در هنگام اسپری از دهانه پیستوله را کاب وینینگ می نامند و علل آن ممکن است:

استفاده از رزینی که در محلول حاصل ایجاد ویسکوزیته بالایی را می نماید باشد مثلا در صورت استفاده از رزین کلرینیتد را بر نوع یا به بالا پدیده کاب وینینگ اتفاق خواهد افتاد.

توضیح: جهت جلوگیری از این امر از رزین ها با وزن مولکولی کمتر استفاده نمایید و در مورد کلرینیتد را بر روی رزین های مشابه میتوان حدود ۱۵% از مقدار رقیق کننده کاسته و به مقددار حلال واقعی افزود.

۳۳- گل انداختن فیلم یا بلومینگ: Flowering

این پدیده بیشتر در رنگ های بدون پگمنت اتفاق می افتد بدین صورت که یک رنگ برق در اثنا خشک شدن از فرم می افتد که اصطلاحا بدین پدیده بلومینگ یا گلدار شدن فیلم گویند.

گل های کریستالی ممکن است ناشی از حضور کریستال های سولفات آمونیوم باشند که سولفات آمینیوم ممکن است ناشی از واکنش دی اکسید سولفور با آمونیاک باشد و این واکنش در صورت حضور ین های فلزی منگنز یا مس که در ننمک آب دریا فراوان اند تسریع می یابد.

البته پدیده بلومینگ را با بلاشینگ عوضی نگیرید که بلاشینگ عموما در رنگ های فوری و بلومینگ در رنگ های روغنی به وقوع می پیوندد.

۳۴- فریزتااستابلیتی: Freeze – Thaw – Stability

این خصلت مختص رنگ های امولسیونی می باشد بدین صورت که در هنگام فریز (یخ بستن) رنگ امولسیونی یخ می بندد و در هنگام تا (باز شدن یا آب شدن ذرات رنگ از حالت یخ زدگی) پیگمنت ها به سختی دروهیکل پخش مجدد می گردند. جهت رفع این عیب از مقدار بیشتر منواتیلن گلیکول و یا مواد کمک کننده پخش پیگمنت  استفاده نمایید.

منبع: دایره المعارف رنگ ایران